stayfocused.webblogg.se

Grill & Träning

Rimmad rökt lax med kyndel

Kategori: Grillrecept

Rimmad rökt lax med kyndel - supergott :-)
Här har jag 2 laxbitar á 400 gram som jag förberett (låt skinnet sitter kvar) med en rub enligt nedan recept.
Kryddorna nedan räcker till ca 800 gram lax.
 
Rub:
1.5 dl muscovado socker
1.5 dl jodfritt salt
1.5 msk vitlökspulver
1.5 msk lökpulver
0.5 msk torkad dill
0.5 tsk kyndel
0.5 tsk torkad dragon
 
Blanda alla kryddorna väl och lägg ett jämnt lager av ruben över hela laxens ovansida med skinnet nedåt. Slå in den i plastfolie och sätt in den i kylen ca 2 - 3 timmar.
 
 
Spola av laxen under kallt vatten så att allt salt och socker försvinner. Torka av den med papper och därefter lägger du den på ett fat för att torka detta tar ca 30 min. Använd gärna en fläkt detta gör att ytan blir som en klippig hinna och kommer att göra att laxen behåller sin fuktighet och kommer ta upp röken mycket bättre från grillen.
 
 
 
Nu är laxen klar för den sista ruben innan vi lägger den i röken.
Nästa rub:
0.25 dl muscovado socker
0.5 msk vitlökspulver
0.5 msk lökpulver
0.5 tsk kyndel
0.5 tsk torkad dragon
 
 
Laxen röker jag med äpple och alspån.
 
Receptet kommer från: