stayfocused.webblogg.se

Grill & Träning

Gjutjärnsbakat bröd på grillen

Kategori: Grillat

Dagens projekt bestod av Gjutjärnsbakat bröd på grillen.

Ingredienser

  • 2.5 dl Vatten - ljummet
  • 2.5 dl Mjölk - ljummet
  • 25 g Jäst - färsk, men går nog bra att byta ut mot torrjäst
  • 0.5 dl Olivolja
  • 4 dl Durumvetemjöl
  • 6 dl Vetemjöl special - eller annan proteinrik sort, ex Manitoba Cream
  • 2 msk Flingsalt
 

Gör så här

  1. Obs! Degen till detta bröd mår bäst av att jäsa över natt (minst 6h) i kylskåp, så lite framförhållning är ett måste!
  2. Värm vattnet och mjölken ljummet, smula jästen i en bunke och lös upp den med vätskan.
  3. Rör ned salt och olivolja, och börja därefter röra ned mjölet under knådning.
  4. När allt mjöl är tillsatt knåda minst 15 min för hand, eller 5-10 min med köksassistent. Degen kommer vara något kladdig men det är helt ok!
  5. Plasta degskålen och låt den kylskåpsjäsa i minst 6h (mengärna upp till ett dygn).
  6. När det är dags för bak, gör i ordning grillen för ordentlig värme, 250°C indirekt värme. Med fördel använder man cirkelmetoden, dvs placera ut kol/briketter/trä i en cirkel längs grillens kant, så det inte finns någon direkt värmekälla i mitten av grillen. Det viktiga är att det inte finns direkt värme under platsen där grytan ska stå i grillen!
  7. Plocka ut degen och stjälp ut den på ordentligt mjölad bakyta. Vik degen dubbel och tryck till, och gör så än en gång "på andra ledden". Forma till en stor bulle, mjöla den ordentligt och täck över med en bakduk medan grillen blir varm.
  8. Innan man slänger i brödet i grytan och grytan i grillen vill man att grytan är ordentligt varm! Om man vill spara tid kan man förvärma grytan i ugn medan grillen blir varm, tycker man det är fusk låter man grytan stå tom i den heta grillen en stund innan du börjar baka brödet.
  9. När både grill och gryta är heta, pudra botten på grytan ordentligt med mjöl, lägg i bullen, lägg på grytlocket och stäng grillen med sitt lock!
  10. Brödet bör grillas minst 35-45 minuter under grytlocket, därefter lyfter man av locket och låter brödet gräddas vidare i öppen gryta (men givetvis grillocket på) i drygt 20 minuter till.
  11. Testa gärna brödet med sticka, eller tom termometer (sikta på drygt 98°C), om brödet är klart, plocka då av det och låt det vila en stund på galler under duk!