stayfocused.webblogg.se

Grill & Träning

BBQ Pulled Pork

Kategori: BBQ Grillning

Hej bloggen.
Då var man äntligen igång med sin Pulled Pork och jag beräknar att den är klar om ca 16 - 18 timmar beroende på vädret. De första 3 timmarna kommer jag att röka den med flis på hickory och äpple och därefter moppa köttet med moppsåsen nedan med ca 45 minuters intervall. Det kommer bli en lång natt med det är värt besväret och detta har jag sett fram emot en längre tid. Jag kommer att grilla med indirekt värme efter "snake metoden". Principen har ni säkert redan klurat ut om ni inte redan visste det innan att glöden ska vandra i grillen. Du lägger upp briketterna som en lång orm, tänder på en startglöd på ena sidan ormen sedan kommer briketterna sköta resten själva. Likt en dominoeffekt så vandrar glöden sakta men säkert tills hela ormen brunnit upp och du får då en låg tempratur i grillen under en väldigt lång tid. För att inte riskera få för hög temperatur har jag placerat en droppform med vatten.

Till moppsåsen:

    1msk Jack Daniels habanero hot sauce eller någon annan riktigt stark sås
    2 dl äppelcidervinäger
    1 dl vatten
    1 dl ketchup
    1 msk nymald vitpeppar
    1 msk Nymald svartpeppar
    2 msk Salt
    3 msk Farinsocker
    ½ msk chilliflingor

 
2 timmar har nu gått och köttbiten har blivit moppad 3 ggr och grillen ligger på stadiga 120 grader. Mååånga timmar återstår innan den är klar.
 
 
Efter 4 timmars BBQ ser köttbiten ut såhär. Nu får vi se hur många timmar det tar innan man når "platån"
Platån (eng: The Stall) är en fas som sker när man tillagar ”low n’ slow”, dvs när man grillar kött på indirekt värme. En större bit kött som oxbringa, fläskkarré eller en stek kommer att gå igenom platån under tillagning. Det man ser är att temperaturen som har stigit stadigt i ca en timme plötsligt planar ut. Innertemperaturen kan ligga still i 1-3 timmar, trots att grillen har samma temperatur som vid start.

Det här kan stressa både ovana och halvtränade grillmästare, och det är lätt att höja grilltemperaturen för att få en reaktion, varpå köttet gärna blir torrt. Behåll lugnet med andra ord.

Det som händer när temperaturen avstannar är samma sak som när vi människor svettas; svetten på hudens yta kyler ned oss. I fallet med mat kommer vätska att tränga ut till ytan p.g.a. grillvärmen, varpå vätskan avdunstar och därmed avleder värme från köttet. Det är därför temperaturen står still så länge. Förr eller senare ”släpper” det, och temperaturen fortsätter stiga.
 
Nu har det gått 6 timmar och det ser fint ut snart börjar man närma sig "platån"
 
8 timmar har nu gått och temperaturen har sjunkit. Nu har den kommit till sin "platå" och kommer ligga kvar här några timmar innan innertemperaturen börjar höjas igen.
 
 
Klockan är nu 01:50
 
Det blev en lång natt, här är klockan 04:30 och min PP har nått en innertemperatur på 94 grader och är klar.
Därefter fick den vila i en kylväska inslagen i folie och handdukar.  allt för att skulle svalna sakta och bli så mör som möjligt. Bli inte rädda om köttet är kolsvart, precis som min på bilden. Det ska vara så. Det är inte bränt utan det är bara röken som tillsammans med kryddorna skapat en “bark”.
 
Nu ska vi strax äta och detta är resultatet av nattens BBQ grillning.
 
 
Kommentera inlägget här: