stayfocused.webblogg.se

Grill & Träning

Förberedning av Pulled Pork

Kategori: BBQ Grillning

Pulled pork, har ni säkert hört talas om? Det sägs vara en av Elvis Presleys favoriter och varje år när jag har semester brukar jag göra denna rätt. Det ska vara riktigt low and slow och det tar måååånga timmar med massor av härlig rökved. Vanligtvis tar min 14-18 timmar, men det beror på vilken temperatur man har och väderförhållandena. Pulled pork görs bäst på fläskkarré men det går även bra med picnicbog, dock föredrar jag karrén. Karrén har bättre marmorering och mer fett och det är fettet vi är ute efter här. Det som händer när du gör pulled pork på väldigt låg temperatur är att fettet,  alla ligament och kollagenet smälter vilket gör köttet riktigt saftigt. Vanligtvis sker detta någonstans mellan 85-90 grader. När den nått en innertemperatur på 97 grader är köttet klart och jag brukar linda in den i folie och handduk och låta vila några timmar i en kylväska. För att sedan när vi ska äta lägga den i en långpanna eller lilknande och tar två gafflar för att dra isär köttet i småbitar och strimlor. Detta är vad som behövs för rubben:

  •     Fläskkarré
  •     2 tsk salt
  •     2 tsk socker
  •     2 tsk brunt socker
  •     2 tsk spiskummin
  •     2 tsk chilipulver
  •     2 tsk nymalen svart peppar
  •     1 tsk cayennepeppar
  •     1/2 dl paprikapulver
Blanda ihop kryddorna väl till rubben:
Se nu till att rubba köttet ordentligt. detta görs kvällen innan och plasta in det i plastfolie. Sedan in i kylen över natten. Ta fram köttet någon timme innan det ska på grillen så det får rumstemperatur. Här ser ni lite bilder från dagens förberedning och visst det går åt en hel del kryddor så det gäller att ha ett hemma så man inte står utan :-) En grillöl är alltid på plats när man grillar men idag kör vi en bloody mary till kocken.
 
 
Kommentera inlägget här: